In de media

Dyanne Beekman terug op tv met metamorfose: Mensen willen nog steeds graag door de ‘wasstraat’

Goed nieuws voor vrouwen die dolgraag van stylingadvies worden voorzien of gewoon gek zijn op metamorfoses. Vanaf morgen verzorgt styliste Dyanne Beekman (48) een wekelijkse metamorfose miniserie bij het programma Koffietijd.

Je was even uit beeld op de televisie…

„Klopt, na een zware zwangerschap van mijn zoon ben ik daarmee gestopt, ik had niet meer de drang om televisie te maken. Zodoende heb ik me op mijn stylingbedrijf Imago Style Company Beekman Group gestort. We zijn intussen hofleverancier van bedrijfskleding in 21 landen. Van de McDonald’s-outfits tot en met bedrijfskleding voor de zorg hebben we ontworpen. Ik vond het best spannend om weer televisiewerk te doen en dacht in het begin zelfs: kan ik het nog wel?”

Het was vast ook heel anders werken in coronatijd…

„Mensen niet mogen aanraken, vond ik heel moeilijk. En we hebben nu tijdens het vele thuiswerken ook een heel andere doelgroep gekregen, veel werkende vrouwen en ondernemers kijken immers tussendoor ook naar Koffietijd.”

Er waren maar liefst 700 aanmeldingen na de oproep, dat zegt wel wat hè?

„Nou! Blijkbaar willen mensen nog steeds graag een keer door de zogenoemde ’wasstraat’. We willen vrouwen bewust maken van hun eigen kracht en schoonheid en vertalen dit naar kledingstijl, haar en make-up. Dat zorgt ervoor dat anderen zien wie je bent of wie je kunt zijn en wat je wilt uitstralen. Sommige vrouwen verliezen zichzelf, helaas.”

Kun je een klein tipje van de sluier geven?

„We hebben vijf heel diverse types uitgekozen in alle soorten en maten, waarmee elke vrouw zich wel kan identificeren. Van een vrouw die jarenlang haar zieke man heeft verzorgd en zichzelf heeft weggecijferd tot en met een dame die na 25 jaar huwelijk aan de kant is gezet. En één van de dames wilde graag een wat ’stadsere’ look. Ik leer ze stuk voor stuk te investeren in een passende garderobe, met basics als beste fundering.”

Je hoeft niet meteen je hele kledingkast leeg te gooien toch?

„Zeker niet! Want dan verloochen je wie je was. Maar ik leer wel hoe je basisitems kunt combineren en zodoende weer binnen de eigen kledingkast kunt gaan shoppen. De bestaande garderobe wordt slechts aangevuld, zo houden we de wereld ook een stuk schoner. En ik leg ook uit dat goede lingerie een echte must is. Ik zeg altijd: bepaal eerst je lingerie en dan je outfit.”

Maar het mag vooral geen verkleedpartijtje worden…

„Nee zeg, vreselijk is dat. Het hoeft ook geen extreme metamorfose te zijn, het enige dat ik van de dames vraag, is dat ik carte blanche krijg – ik doe niet aan restricties. Ze moeten er gewoon op vertrouwen dat ik zie wat het beste bij ze past.”

Je hebt een herkenbare stijl. Hoe voorkom je dat de dames te veel op jou gaan lijken?

„Ik heb inderdaad wel een heel eigen handschrift: Scandinavisch en dus minimalistisch. Niet te veel poespas. Je gaat mijn stijl dus wel herkennen, maar ik kijk echt naar het DNA van die andere persoon. Dus wees maar niet bang dat het saai gaat worden. Er zit ook een knalroze pak in, hoor!”

Leer je de deelnemers ook hoe ze hun nieuwe stijl kunnen volhouden?

Voor sommige vrouwen blijft het lastig kiezen wat ze wel of niet moeten dragen. Daarom krijgen ze ook mijn boek Van jas tot tas mee als leidraad. Het gaat meestal mis in de styling vanwege gemakzucht. Met comfortabele kleding is niks mis, maar het moet niet te gemakkelijk worden. Dat gevaar ligt vooral op de loer nu we thuiswerken. Je moet er echt wel wat moeite voor doen om comfortabel stylish voor de dag te komen.”

Elk jaar een bezoekje aan de stylist dan maar? Net als naar de tandarts en de kapper?

„Haha, ja dat vind ik wel een goeie. Laat dit maar een wake-upcall zijn. Vrouwen moeten echt leren om zichzelf weer op nummer 1 te zetten. Als je je schaamt voor wat je draagt, dan straal je dat ook uit. Met de spiegelsessie, wasstraat en een goed stylingadvies krijgen vrouwen handvatten om de 2.0 versie van zichzelf te worden.”

Ben je zelf veranderd door de jaren heen, qua looks?

„Voor mij hoeft kleding nog steeds niet ’perfect’ te kloppen. Een witte blouse bewust scheef knopen en daaronder een kanten hemdje dragen voor het evenwicht, bijvoorbeeld. En daar ben ik nog wel een stapje verder in gegaan, nog iets meer basic.

Ik liep altijd al op sneakers, maar nu draag ik helemaal geen hakken meer. En nu komt het allerergste: 25 jaar lang heb ik geroepen: nooit witte sportsokken dragen. En wat denk je dat er nu in de Dyanne-collectie zit, omdat het een heuse trend is geworden? Juist ja, uitgerekend DIE sokken dus!”